top of page
Zoeken
  • Christel Sloof

Stap voor stap naar een gezond voedingspatroon

Bijgewerkt op: 28 feb. 2021

Aan je gezondheid werken door anders te eten. Dat is een ‘hot topic’ en er zijn altijd mensen op zoek naar een manier om zich beter te voelen, gezonder te leven, slanker te worden of meer energie te krijgen. Goede voeding zorgt voor al deze dingen, dat is een ding dat zeker is. Door de juiste keuzes te maken in jouw voedingspatroon kun je ervoor zorgen dat je algehele mentale en fysieke gezondheid verbeterd.


Toch is het niet zo simpel als het lijkt. En dat blijkt wel uit de reactie van mensen als ik vertel over mijn dagelijkse maaltijden. Velen beginnen al te zuchten als ze alleen maar horen wat in grote lijnen mijn voedingspatroon is. En daar zit hem nou net de uitdaging, want het is niet simpelweg anders eten, het is een andere leefstijl aanvaarden en volhouden.


Je eetpatroon omgooien, dat is een klus, een grote klus… Gelukkig is het veranderen van wat je eet en drinkt heel geschikt om stap voor stap op te pakken. Je kunt elke dag of elke week opnieuw een andere keuze maken bij een maaltijd, een tussendoortje of bij wat je drinkt. Om zo gewend te raken aan andere manier van eten en aan andere voeding bij ontbijt, lunch of diner. Lukt het een keer niet, dan ga je de dag erna weer verder.


Aan welke (kleine) stappen kun je denken om je gezondheid te verbeteren? Een paar tips:

Drink je elke dag minimaal 4 koppen koffie? En start je daarmee zodra de wekker is afgegaan? Probeer dan eens 2 koppen per dag en neem de eerste kop wat later op de ochtend, bijv. om 10 uur, start de dag met thee of water.

- Snoep je tussen de reguliere maaltijden door? Neem dan een stukje pure chocolade, een glas tomatensap of een klein handje hazelnoten in plaats van snoep en koek.

- Eet je ’s ochtends het liefst een snee maisbrood met kaas? Vervang de boterham door een speltboterham met runderrookvlees en een paar plakjes komkommer (dan heb je direct de eerste groenten van de dag al binnen).

- Lunch je met brood en beleg? Kijk eens of je deze lunch 1 à 2 keer per week kan vervangen door zelfgemaakte soep, bijvoorbeeld pompoensoep, courgettesoep, etc. Er zijn genoeg recepten op internet te vinden. Een lunchgerecht dat je ook de dag ervoor al kunt bereiden.

- Die snee brood met kaas in de ochtend kun je ook vervangen door een omelet met groenten. Kook of bak de avond ervoor wat extra groenten, bewaar deze in de koelkast en maak hiermee de volgende ochtend een groenteomelet. Ook voor kinderen is deze switch vaak goed te doen ;-)

- Krijg je in de tweede helft van de avond altijd zin in iets lekkers? Poets dan na de avondmaaltijd direct je tanden. Dit verhoogt echt de drempel om nog te gaan snacken of een glas cola te drinken.

- Extra vierge olijfolie bevat veel goede plantenstoffen. Om meer gezonde vetten binnen te krijgen kun je bij je avondmaaltijd een scheutje olijfolie over je groenten schenken.

Ook bij kinderen kun je dit toepassen, met een theelepel over de groenten wennen ze aan de smaak en krijgen ze meer goede vetten binnen.


Er zijn talloze, laagdrempelige stappen te bedenken om je voedingspatroon te veranderen. Kies er één en houd deze minimaal 1 à 2 weken vol. Vervolgens kies je een tweede stap en pas je deze ook toe. Kijk wat voor jou werkt en bedenk stappen die bij jou passen.


Succes en hopelijk merk je na het wijzigen van een aantal dingen in je eetpatroon, dat je je er beter bij voelt!

73 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page